Základní předpoklady, které vám pomohou stát se interimem

Základní předpoklady, které vám pomohou stát se interimem

Se začínajícím novým rokem se lidé odhodlávají ke změnám, a to často i životním. Jednou z takových životních změn je změna kariéry. Bezesporu jde o velké rozhodnutí, které vyžaduje mnoho přemýšlení. Možná uvažujete o tom, stát se interim manažerem, protože vás lákají výhody, které takový pracovní model nabízí. Proto jsme pro vás připravili několik bodů, které je dobré zvážit ještě před svým rozhodnutím

Zvažte všechna pro a proti být interim manažerem.

Interim management je lákavý, ale má i svá úskalí

Představa, že máte relativně volnou pracovní dobu a nejste zaměstnanec, ale odborník, kterého firmy respektují, je lákavá. Samotný interim management je obohacující a poskytne vám možnost pracovat na různých projektech, a navíc si opravdu dobře vydělat. Stejně tak to ale může být náročné prostředí. Než se pustíte do svého prvního projektu, položte si následující otázky. 

Víte, co je to interim management? Především úspora kapacit a nové know-how, které firmy očekávají. 

Máte dobré znalosti a zkušenosti, které můžete nabídnout?

Firmy poptávají interim manažery proto, že hledají profesionály a lídry v jednom. Interimové jsou nadstandardně placeni, ale musí splňovat také nadstandardní podmínky. Pamatujte na to, že abyste mohli být interimem, musíte nejprve být vyhledávaný odborník ve svém oboru a perfektně mu rozumět – ideálně mít i přesah mimo projekt. Interim manažeři jsou nezřídka pro hledanou pozici „překvalifikovaní“, a právě proto jim firmy dávají přednost.

Kromě toho je důležité být lídrem a dokázat vést malé i větší týmy nebo celá oddělení, to se může lišit projekt od projektu. Pracovat samostatně a vést ostatní je základním předpokladem dalších znalostí a dovedností

Zvládnete zhruba každých 6 až 9 měsíců rozjíždět nový projekt?

Interim projekty trvají zpravidla 6 až 9 měsíců. Představte si proto, že pravděpodobně alespoň jednou ročně budete měnit tým nebo firmu. To může být značně stresující pro mnoho lidí, kteří jsou zvyklí pracovat v jednom prostředí. Jako interim manažer musíte jet neustále naplno, abyste dokázali za tak krátkou dobu doručit úspěšný projekt. Na druhou stranu nepochybně existují také lidé, kteří takové akční prostředí vyhledávají, a právě to je skvělým předpokladem pro interim manažery. 

Umíte každých 6 měsíců rozjet nový projekt?

Jste dostatečně finančně zabezpečení?

Jako interim manažer si můžete dobře vydělat, často i násobky toho, co byste na dané pozici získali jako zaměstnanci. Hlavním rozdílem oproti zaměstnání je ale fakt, že projekty nemusí přijít hned. Někdy můžete na vhodný projekt čekat i řadu týdnů až měsíců. To znamená, že si musíte udržovat dostatečnou finanční rezervu, abyste takové období dokázali zvládnout. Ještě víc to platí, pokud se rozhodnete stát se interimem a odejít ze zaměstnání. 

Umíte se dobře prodat?

Firmy většinou hledají interim manažery jinak než běžné zaměstnance, často pomocí specializovaných společností. Výběrový proces je často kratší a daleko ostřejší. Musíte být schopni se rychle a sebevědomě prodat na základě svých zkušeností, dovedností a úspěšně realizovaných projektů. Dobré komunikační dovednosti tak pro vás budou velkou výhodou. 

Proč firmy často přenechávají nábor specializovaným společnostem? Tady je 5 důvodů, proč se vyplatí svěřit nábor profesionálům.

Dokážete se rychle adaptovat a změny pro vás nepředstavuji problém?

Projekty jsou často nestálé a přinášejí každý den nové výzvy, na které budete muset ihned reagovat. Proto firmy očekávají naprosto dokonalou znalost problematiky, protože o to méně znáte firmu, do které jste právě čerstvě jako interim nastoupili. Rychlá adaptace v prostředí a vybudování pracovních vztahů s klíčovými lidmi vám pomohou získat maximální šanci na úspěch

Vybudujete si dobrou profesní síť? 

Interim management je lehce specifický, protože firmy často ani nemusí veřejně interim manažera hledat. Interimové si často zajišťují projekty prostřednictvím své profesní sítě a dalších interimů a jiných profesních kontaktů. Mít dobré vztahy s řadou vedoucích pracovníků výrazně zvyšuje šance na získání projektu. Stejně tak se vyplatí spolupracovat se společnostmi, které interim manažery do firem poskytují. 

Zvládnete svůj život na nějakou dobu sbalit do kufru?

Jedním z negativ, který interim manažeři často zmiňují je cestování. Interim manažer musí jít tam, kde je zrovna práce. Projekty mohou přicházet z různých míst napříč republikou nebo ze zahraničí. Denní dojíždění tak často nepřichází v úvahu. Zvládnete během týdne zůstat mimo domov, aniž by to mělo negativní vliv na vaši rodinu? 

Být interim manažerem také může znamenat žít nějakou dobu v jenom kufru.

Rozhodnutí je na vás

Zjistili jste, že většinu toho už stejně děláte a situace dobře zvládáte? Pak máte základní předpoklady k tomu, abyste se mohli stát interim manažerem. Jak budete dobří, záleží na mnoha dalších proměnných, kterými jsou především vaše dovednosti, na mysli máme také soft skills, které jsou naprosto nezbytné. Chcete se dozvědět víc o tom, jak se stát interimem nebo rovnou najít projekt? Dejte nám o sobě vědět.