Rozvoj zaměstnanců je důležitější, než si myslíte

Rozvoj zaměstnanců je důležitější, než si myslíte

Mnoho firem stále podceňuje rozvoj svých zaměstnanců. Nesnaží se je dostatečně motivovat a zlepšovat jejich pracovní prostředí. To má často za následek fluktuaci pracovníků, především těch mladších. Nicméně už dávno neplatí, že zaměstnance můžete kdykoli nahradit, dnes je to složitější než dřív. Proto se vyplatí zaměstnance rozvíjet a motivovat – díky tomu bude růst celá firma.

Na hledání nových zaměstnanců není správný čas

Dnes rozhodně není doba na to, měnit stávající zaměstnance. Naopak byste se měli snažit pracovníky udržet, protože náhradu budete muset nejspíš přeplatit, a ještě čekat dlouho. Nezaměstnanost v České republice setrvale klesá už od roku 2021, a to z 3,7 % na 3,3 % (což je podle ÚP sezónní výkyv, který se předpokládal, stabilnější údaj je 3,1 %). Na jedno volné místo tak aktuálně připadá 0,8 uchazeče.

Dbejte na rozvoj zaměstnanců

Hledání nových zaměstnanců a jejich nábor stojí mnoho času a financí, proto pokud chcete člověka nahradit, zkuste ho raději nejdřív motivovat. To by ale mělo platit pro celé týmy dlouhodobě, měli byste se snažit zaměstnance motivovat a rozvíjet. Je nutné řešit jak potřeby týmů, tak individuální potřeby jednotlivců. Přestože to může být někdy náročné.


Rozvoj zaměstnanců rozvíjí nejen pracovní schopnosti. Může zvyšovat produktivitumotivaci samotných pracovníků, to se výrazně projevuje v zisku společnosti. Pouze rozvoj jednotlivců může ovlivnit týmy a vzájemnou spolupráci.

Proč se vyplatí rozvíjet zaměstnance?

✅ Rozvoj zvyšuje motivaci a produktivitu zaměstnance, včetně vyšší loajality k zaměstnavateli.

✅ Podporují se schopnosti pracovníka v souladu s potřebami firmy, to vede nepřímo k vyšším ziskům.

✅ Usnadňují se různé procesy a komunikace mezi kolegy.

✅ Zaměstnanec dostává možnost dále růst, a to nejen v rámci znalostí, ale také na kariérním žebříčku.

✅ Zvyšuje se konkurenceschopnost jednotlivých zaměstnanců a tím i celé společnosti.

✅ Na trhu práce jste vnímání atraktivněji, protože umožňujete lidem růst – dnes už nikdo nechce pracovat celý život na jedné pozici a nerozvíjet se.

Vzdělávání a rozvoj zaměstnanců není benefit, je to nutnost

Nevnímejte ve firmě rozvoj zaměstnanců jako benefit. Je to nutnost, bez které se vaše firma neobejde. Pokud neinvestujete do rozvoje zaměstnanců, velmi rychle vám odejdou odborníci a firma začne ztrácet na konkurenceschopnosti, navíc se k vám nebudou hlásit talentovaní jedinci nebo odborníci. Celkově na tom bude firma výrazně tratit.

 

Snažte se individualizovat vzdělávací programy

Některé firmy se sice snaží rozvíjet své zaměstnance, ale tak nějak všechny stejně. Jednoduše najmou lektora, který všechny v týmu naučí nějakou novou dovednost nebo se pokusí zlepšit různé schopnosti pracovníků. Ovšem potenciál každého pracovníka odhalíte a rozvinete jen tehdy, když mu vzdělávací program přizpůsobíte . Takové vzdělávání má mnohonásobně větší přínos.

Co dělat, když potřebujete pomoc hned?

Rozvoj zaměstnanců je důležitý, ale chvíli trvá. Lidé se nezačnou hned hlásit na nové pozice a zaměstnanci potřebují nějaký čas, aby nové znalosti uvedli do praxe. Mezitím doporučujeme využít naše interim manažery , kteří mohou ihned naskočit do projektu a úspěšně ho dotáhnout do konce . Navíc kromě toho předají spolupracovníkům také mnoho nových dovedností a vaši lidé se od nich mohou učit.




 

Rozvoj lidí se kromě týmů promítá také do firemní kultury, kterou napomáhá zlepšovat. A firemní kultura zase zpětně ovlivňuje jednotlivce. Nechte si od nás poradit. Víme, jak důležité je mít správně motivovaný tým, který zvládá překonávat překážky a nebojí se výzev .